הקורסים ההתנסותיים באקדמית תל-אביב-יפו הולכים וצוברים תאוצה, המשובים של הסטודנטים חיוביים ושיתופי הפעולה שנעשים במסגרתם הולכים ומעמיקים. אנו גאים לבשר ששנת הלימודים תש”פ נפתחה עם לא פחות מ- 18 קורסים חדשים, הנה הם מוצגים לפניכם:
לקורס שני מוקדים מרכזיים: מוקד ראשון – יעסוק בהכרת מודלים, תאוריות ומחקר עדכני של חקר עצמי, העצמה ועבודה טיפולית. מוקד זה הינו תאורטי/מחקרי. מוקד שני – דרך חוויה של עבודה עצמית, הצבת מטרות, עמידה מול אתגרים וקשיים – לעזור לסטודנטים לבצע אימון ותרגול. הקורס מיועד הן לסטודנטים שרוצים לעשות שינוי עצמי, והן לכאלה הרואים עצמם בעתיד כסוכני שינוי אישי ומטפלים (לדוגמא, סטודנטים לתואר ראשון במדעי ההתנהגות וסיעוד). הקורס כולל מרכיב פיזי/בריאותי, המשתלב היטב עם החזון של משרד הבריאות הישראלי של “נפש בריאה בגוף בריא”.
הקורס ילווה סטודנטים המתנדבים בעבודה טיפולית עם הורים וכל סטודנט ייפגש עם שני זוגות הורים בתוך בתי ספר ברחבי יפו.
הסטודנטים יעברו כל שבוע הדרכה בקבוצות קטנות במהלכה ידונו בהתקדמות השבועית בעבודה עם ההורים. הקורס יחשוף את הסטודנטים להיבטים התאורטיים הנוגעים למפגש עם עולמם המורכב של הורים למתבגרים ועם מגוון הקשיים וההתמודדויות שהורים אלו חווים. דרך התנסות יוכל כל אחד מהסטודנטים להתבונן בקשת הרגשות, המחשבות, השאלות המודעות והלא מודעות שמפגש כזה מעורר ועל אופן ההתמודדות שלהם איתם.
צמיחה מקצועית כרוכה גם בגדילה פסיכולוגית, וההתמודדות עם עולם העבודה המורכב והתובעני של ימינו, דורשת תהליכי ייעוץ תומכים. יועצים ופסיכולוגים ארגוניים, כיום יותר מתמיד, נכנסים לארגונים לשם ביצוע מגוון התערבויות, קצרות וארוכות, עסקיות, ארגוניות או פסיכולוגיות. הקורס הנוכחי יעניק חשיפה לתיאוריה ולפרקטיקה שמאחורי כמה התערבויות הנושאות גוון פסיכולוגי. בהן, פיתוח מנהיגות וליווי מנהלות ומנהלים בעבודתם, פתרון קונפליקטים ושיפור יחסי הגומלין בצוות. זהו קורס התנסותי המשלב הקניה פרונטלית של תיאוריה עם התנסות סדנאית בכיתה, ועם חשיפה, באמצעות ראיונות, לתהליכי ייעוץ בשטח.
הקורס יעסוק בהגדרת המושגים: חירום, לחץ והתמודדות, תגובות נפוצות ואופייניות של התמודדות ילדים בזמן אירועי חירום, במהלך החזרה לשגרה ולאחר האירוע, הכרות וחשיבה ביקורתית על תכניות ‘חינוך לחירום’ הקיימות בעולם ובישראל.
מבחנים משמשים להחלטות חשובות בתחומים רבים, כמו קבלה לעבודה וללימודים גבוהים, אבחון אישיותי לפני קבלת טיפול פסיכולוגי, ובדיקת אמינות ע”י הפוליגרף. האם ההחלטות שנלקחות הן נכונות? האם השימוש הרב במבחנים הוא מוצדק? האם המבחנים מנציחים פערים בחברה? האם הם הוגנים? מטרת הקורס – להכיר את מגוון השימושים של המבחנים, ולדון באופן ביקורתי בהשלכותיהם על החברה, תוך מתן רקע היסטורי, בינלאומי וישראלי. ייסקרו מבחנים בתחום החינוך והפסיכולוגיה, תוך הקשר להשפעתם על החברה בתחומי דעת נוספים: סוציולוגיה, כלכלה, תקשורת ומשפט. כל זאת, תוך ניסיון לחזות את הכיוון אליו ילכו המבחנים בעתיד. מתוכננת הרצאת אורח.
הקורס יחל בהגדרה הפסיכולוגית של (אמירת) השקר, ויתאר את הסוגים והסיווגים המקובלים בספרות הפסיכולוגית לתיאור השקרים השונים. לאחר מכן יתוארו מחקרים שבוחנים מיהם האנשים שמשקרים יותר או פחות. החלק הראשון יסתיים בהצגת התנאים והמצבים המגבירים או מפחיתים את אמירת השקר. החלק השני של הקורס יסקור את השיטות לזיהוי שקרים. השיעורים האחרונים של הקורס יוקדשו להתמקדות בשיטות החדשות הנגזרות מהפרדיגמה העכשווית והמבטיחה ב-20 השנים האחרונות – הערכת מהימנות קוגניטיבית CCA.
הקורס ישלב חלק תאורטי וחלק מעשי הכולל מחקר מודרך והתנסות בשדה בפסיכולוגיה התפתחותית. בחלק התאורטי יילמדו הסטודנטים אודות התפתחותו של הילד בתוך המארג המשפחתי ומסגרת הגן. בחלק המעשי, הסטודנטים ילמדו ויתנסו בהעברת כלים מחקריים, יעשו הכרות עם מרכז SEED להתפתחות רגשית מוקדמת, וייקחו חלק במחקר אורך הנעשה במסגרתו, במהלכו יתנסו בהעברת אבחון התפתחותי לילדים.
הקורס מציע היכרות מעמיקה עם המשמעויות של עבודה פסיכולוגית רגישה לתרבות, בדגש על מפגש בין תרבותי בין יהודים לערבים ביפו. הקורס ישלב עבודה מעשית התנדבותית ביפו – חונכות לקבוצת תלמידים בבית הספר הדו לשוני, יחד עם למידה אקדמית של היבטים הקשורים בעבודה זו. המפגש והנוכחות של שני המגזרים יבואו לידי ביטוי בקורס בכל הרמות – גם בקבוצת הילדים (הערבים והיהודים), גם בקבוצת הסטודנטים (היהודים והערבים), וגם בהדרכה של הפסיכולוגיות החינוכיות (ערביה ויהודיה) שתלוונה את הפרוייקט.
הקורס ייתן לסטודנטים “טעימה” מעולם מרתק, עולם בו הפסיכולוגיה משמשת כלי נשק יעיל ובלתי קטלני. נשוחח על נושאים שונים עדות ראיה והבעייתיות שבה, כיצד מתשאלים עדים קורבנות וחשודים ונתרגל. המגע האישי, כיצד הופכים אדם לבוגד? נעסוק בבניית פרופיל של אדם, פרופיל נעדר, פרופיל עבריין מזירת עברה ופרופיל המתאבד. מה מטרות הפרופיל? מה ניתן להפיק ממנו ונתרגל כמובן. נעסוק בנושא ניהול מצב משבר. מהו מצב משבר? כיצד מנהלים אותו? כיצד מקבלים החלטות במצב משבר? ניהול משא ומתן עם מתאבד ונבצע סימולציות. פייק ניוז ולוחמה פסיכולוגית. נדבר על טרור ומהו טרור? מהו טרור היום ומה יהיה בעתיד?
מטרת הקורס היא לאפשר לסטודנטים להשתתף בעשייה מחקרית בתחום הפסיכותרפיה באופן מודרך ומונחה. המחקר המונחה יאפשר לסטודנטים היכרות ראשונית עם שיטות טיפול ושיטות מחקר בתחום הטיפול, מפגש עם חומרים טיפוליים, רכישת מיומנות ניתוח של פגישות טיפוליות והתנסות בעבודת צוות מחקרית. ההכשרה, העבודה המחקרית, ההדרכה והרפלקציה יתקיימו במסגרת מעבדת המחקר של “מכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה” בביה”ס למדעי ההתנהגות.
מהו דיור ציבורי ומה תפקידו? האם דיור ציבורי הוא טובין ציבוריים המגיע לכולם או רק לשכבות החלשות ביותר בחברה? האם הוא בבחינת סוג של צדקה לחלשים ולעניים בחברה או שהוא חלק מפתרון כולל לסוגיות הקשורות בצדק חברתי וצדק חלוקתי? התשובות לשאלות אלו אינן פשוטות ואינן חד משמעיות הן מתפרשות על פני מרחבים אדמיניסטרטיביים של מדיניות חברתית וציבורית שהם גם מרחבים אפיסטמיים המבקשים להגדיר את האופנים בהם חושבים על דיור והזכות לדיור. בקורס זה נבקש להרחיב את היריעה בסוגיות אלו ולהאיר סוגיות חברתיות ופוליטיות הקשורות במדיניות הדיור בישראל ובאופן ספציפי במדיניות הדיור הציבורי בישראל.
בקורס נכיר את יסודות השיווק למיזמים חדשים, תוך פירוט האתגרים הייחודיים איתם מתמודד מנהל שיווק בהחדרת מיזם חדש לשוק. בקורס יש שתי התנסויות חשובות –
• האקתון רעיונאות בינלאומי אונליין – בשיתוף עם סטודנטים מאנגליה (אוניברסיטת קינגסטון) וצרפת (אוניברסיטת מונפלייה) – ללמידת תהליך הרעיונאות היצירתי החשוב בשיווק, כולל הגשת מצגת מדוברת Narrated presentation להצגה שיווקית של הרעיון והיתכנותו העסקית.
• פיץ משקיעים בפני מנכ”ל קרן הון סיכון – הפיץ השיווקי להצגת הסטארטאפ בשלבים הראשונים של ה- PRE-SEED ו SEED מול משקיעים. העבודה על הפיץ כוללת התנסות על לקוחות פוטנציאליים, ומציגים אותו בסוף בפני מנכ”ל קרן הון סיכון אמיתי, קרן שמשקיעיה בשלבים אלו של סטארטאפים.
אנו חיים בעידן שבו ממשלות במדינות רבות דוחקות להגביר את הגישה והשימוש במכשירים פיננסיים מורכבים יותר מתמיד. ידע והשכלה פיננסיים לכלל האוכלוסייה ולצעירים בפרט, הנם הכרחיים בעולם של ימינו. חוסר התמצאות והבנה בקשר למושגים אלו נושא תג מחיר גבוה בהתנהלות פיננסית נכונה בכלל האוכלוסייה בעולם. העדר השכלה פיננסית הוא מסוכן לבריאות הכלכלית של ארצנו. צעירים בעלי כישורים פיננסיים הנם חזקים יותר בקבלת החלטות, משקיעים בהשקעות מגוונות סיכון, מרוויחים תשואה גבוהה יותר, ממזערים עלויות מימון בגין התחייבויותיהם ומבצעים תכנון טוב יותר לתקופת הפרישה שלהם. הקורס מקנה מחד ידע נרחב פרקטי ויישומי בתחום ההשכלה הפיננסית, תוך התמקדות בהיכרות עם מושגים ותהליכים מהעולם הפיננסי ומנגד מקנה כלים יישומיים וטכניקות מקדמות להעברת הידע הנרכש באמצעות הנחייה וליווי של בני נוער בנושא חינוך פיננסי הלכה למעשה.
DevOps הינה שיטה לפיתוח (Dev) ותפעול (Ops) של מערכות תוכנה אשר מטרתה לקצר את מחזור פיתוח מערכות ע”י יעול אספקת תוצרים לעיתים קרובות בהתאם לדרישות הלקוח. DevOps מאפשרת לחברות לבנות ולשחרר תוכנה בצורה אמינה ומהירה יותר, ולהשיג שווי שוק טוב יותר. במהלך הקורס סטודנטים יישמו עקרונות פיתוח DevOps תוך פיתוח מערכת אמיתית בתנאי תעשייה אמיתיים. הקורס מתקיים במשרדי חברת RED HAT ברעננה ומועבר ע”י צוות העובדים של החברה. במהלך הפיתוח סטודנטים יקבלו אפשרות ליישם את הידע הנצבר עד כה בלימודים וכן להיחשף לטכנולוגיות חדשות.
זהו קורס התנסותי בלמידה והפעלת צוותים בארגונים. מחצית הקורס הוא סדנא התנסותית ומחציתו השניה הוא פעילות הפעלת הקבוצה סביב נושא מחקרי שתורם לאפקטיביות הצוותים בארגונים. מטרת הסדנה היא להתנסות בפועל וללמוד על תהליכים קבוצתיים ובין-אישיים בקבוצות קטנות. המיקוד יהיה על תפקידי הקבוצה, הפיכתה לצוות, תהליכים קבוצתיים מעבר לזמן, נאנו-אינטראקציות, מודעות עצמית (מה קבוצה “עושה” לי) והתייחסות לאחרים. מטרת ההפעלה הינה לאפשר התנסות ראשונית בהפעלת קבוצה לצרכי פיתוח.
קורס בסיסי ביזמות בדגש על יזמות רפואית. מטרות הקורס: הכרה והבנת מושגים ותפיסות בסיסיות הקשורים ביזמות. העשרת הידע בתחומי המחקר והפיתוח. הכרת כלים העומדים לרשות היזם בדגש על קניין רוחני, בניית תכנית עסקית, חוק, אתיקה והגנת פטנטים.
כל העולם במה הוא קורס המתמקד במרכיביה והיבטיה העיקריים של אמנות התיאטרון תוך דיון בהיסטוריה של התיאטרון העולמי והמקומי וביסודותיו המעשיים כמו משחק, מחזאות, בימוי, עיצוב תפאורה ותאורה ועוד. ארבע הרצאות מבוא יינתנו במכללה על ידי פרופ’ שולמית לב-אלג’ם וארבע הרצאות נוספות יינתנו, כל אחת, טרום הצגה, על ידי אנשי מקצוע מתיאטרון הקאמרי. הקורס כולל צפייה בארבע הצגות.