הדרך של סטודנטית לסיעוד לסייע מסביב לעולם

הכירו את מנלוש גרזמץ׳, סטודנטית שנה ג' בבית הספר למדעי הסיעוד, אצלנו באקדמית תל־אביב-יפו. ישבנו איתה לשיחה להבין מה גרם לה לבחור ללמוד דווקא את התחום הזה, איך עוברת עליה תקופת הלימודים (במיוחד ההיבט המעשי), על הפעילות של "אחיות ללא גבולות" וכמובן גם על קורונה ואיך משפיעה על תחום הסיעוד
October 10, 2021
מנלוש גרזמץ׳

הסיפור שלנו עם מנלוש מתחיל לפני 4 שנים, מנלוש, אז דיילת אל-על בת 24, עומדת בצומת דרכים. מצד אחד חוזה עבודה לחמש שנים, בעבודה שדרכה היא מגלה עולם כל יום מחדש. ומצד שני, הבחירה בלימודי תואר ראשון בסיעוד (.B.S.N), מקצוע עם שליחות. מנלוש בחרה שלא לבחור, והתחילה לצעוד בשני הנתיבים הללו במקביל. “אחרי זמן מה כדיילת אוויר הבנתי דבר אחד”, היא מודה ומוסיפה: “הרגשתי שהמוח מתנוון בעבודה כדיילת, והייתי חייבת לשלב את העבודה בתחום שמאתגר גם מבחינה מנטלית. בשנה השלישית באל־על החלטתי ללמוד סיעוד”.

מנלוש גרזמץ׳

מתעופה לרפואה

מנלוש ידעה מזה שנים, שרפואה הוא התחום שבו תרצה לעסוק. מבחינתה מדובר בהרבה יותר מתחושת שליחות. “הייתי מתנדבת נוער במד”א בצעירותי”, היא משחזרת. “וכבר אז ידעתי שאני רוצה לשלב את התחום של אחות יחד עם התנדבות כפראמדיקית… היום אני עושה איחוד של שניהם, שמתבצע בעידוד בית החולים אסף הרופא”.

“בגיל עשרים וארבע, כבר ידעתי מה אני רוצה וכמעט והתחלתי ללמוד במוסד אקדמי אחר בארץ אבל חיפשתי מקום שיוכל להעניק את הגמישות הרבה בשיעורים עם עבודה, את האפשרות להיכנס באופן מקוון גם מעבר לים, במקביל לאיכות אקדמית גבוהה, וכך הגעתי אל האקדמית תל־אביב-יפו. היתרון הגדול של המוסד הזה עבורי היה הלימודים, שהם שלוש פעמים בשבוע בלבד בשנה הראשונה והשנייה. בסוף השנה השנייה התחילה הקורונה, והלימודים עברו לזום. כך יכולתי ללמוד בקלות רבה יותר גם מרחוק”.

מה עניין אותך בתואר, בחלקים התיאורטיים והמעשיים?

“זה תואר רפואי, ולכן הוא מרתק במיוחד. משולבים בו תחומים כמו גוף־האדם, כיצד תרופות משפיעות, איך הגוף מגיב ועוד. כמתנדבת במד”א ידעתי מה חשיבות הידע הזה. מעבר לכך יש כמובן את הידע המעשי וההתנסות במרכזים רפואיים. הפרקטיקה בתחום מאפשרת לעסוק בפעילות הרפואית כמו גם לגלות פן אנושי חשוב בעולם הזה. לפעמים, אפילו כוס מים או פנייה אדיבה לאדם קשיש במחלקה, אדם שאני רואה שהיה יכול להיות קרוב משפחה שזקוק לעזרה כמו סבא שלי או דודה אהובה, יכול להיות הבדל של שמיים וארץ מבחינת התחושה של אותו אדם בבית־החולים”.

“לא סתם בחרתי בתחום הזה”, היא מוסיפה: “זהו מקצוע מיוחד שתמיד תהיה דרישה אליו. למרבה הצער, תמיד יהיו חולים ואפשר לעבוד בו בכול מקום בעולם. מעבר לכך יש בתחום הזה גמישות עצומה. אם לא מרוצים במחלקה אחת, ניתן לעבור באותו בית־חולים למחלקה אחרת. או אפילו לבית חולים אחר או מרפאה או בכלל ללכת לתחום המחקר. האפשרויות הן אין־סופיות”.

אחיות ללא גבולות

“רבים מדברים על שליחות, אני מרגישה שמעבר לכך יש לי כוח בידיים שאני יכולה להשתמש בו ולתת. יש את פרויקט ‘אחיות ללא גבולות’, שמאוד הייתי רוצה להשתלב בו. במסגרתו אחיות מכל העולם טסות למדינות עולם שלישי ועוזרות לאוכלוסייה ללא תשלום, באמצעות הידע שצברו”. היא מוסיפה: “כילידת אתיופיה, אני מכירה היטב את הקשיים, ויודעת שיש כל־כך הרבה מה לתת. אלה אנשים שאין להם אפשרות לקבל טיפול רפואי בתשלום, וכך יש לי דרך לתת. חלק תורמים מכספם, אני יכולה לתרום באמצעות הידע שצברתי”.

מה שינתה הקורונה?

“הקורונה העניקה לנו מודעות חשובה לנושא ההיגיינה. זה משנה את כל ההתנהלות בכול מקום. למשל, ידענו שלא צריך לשים כפפות כאשר מודדים לאדם לחץ דם כי אין מגע עם הפרשות, אבל לא כל אחות יישמה את זה. כעת כולם מודעים לנושא, מחטאים את הידיים ועוטים כפפות כדי למנוע מחלות. אפשר לראות את ההשפעה של התנהלות זו בעולם כולו השנה, בכך שמחלת השפעת העונתית הייתה נדירה מאוד”.

WhatsApp Image 2021-08-18 at 11.49.40.jpeg

ממשיכה ומתנדבת

לצד הלימודים וההתנדבות במד”א, מנלוש מתנדבת גם במקומות רבים נוספים. עד שהחל הלחץ של המבחנים, התנדבה בעמותת “לשובע” – בית תמחוי המעניק ארוחות חמות לנזקקים. היא מספרת: “בזמן הקורונה היה צורך לארוז את המנות ולהגיע עד לנזקקים. בימים כתיקונם מדובר במסעדה לכול דבר, עם שינוי קל – המנות הן ללא תשלום”. כמו כן, היא משתתפת במלגות במסגרת “נגיעות אקדמיות” (סיוע לסטודנטים מבוגרים ביפו באמצעות תרגולי קורסים) ומשמשת כמנטורית לסטודנטים שנה א׳.

המעבר למעונות

מנלוש עברה להתגורר במעונות האקדמית תל־אביב-יפו בשנתיים האחרונות. “בשנה הראשונה ללימודים עוד גרתי ברחובות”, היא מספרת. “ולכן הייתי צריכה לצאת מוקדם מאוד כדי לא לאחר בגלל הפקקים. המעונות היוו אפשרות פז עבורי להיות קרובה יותר למכללה ולגור בבניין חדש ומאובזר, בתנאים טובים ובעלות נמוכה יותר מהשכירות ברחובות”.

יש לך המלצה כלשהי למי ששוקל ללמוד סיעוד?

“לימודי סיעוד הם פשוט מתנה, מקבלים בהם ידע חשוב לחיים שאפשר ליישם אותו גם בעבודה וגם בחיים הפרטיים בסיוע לקרובי משפחה, לצד מקצוע שתמיד יזכה לביקוש גבוה. כמו כן, מכירים את הדרך שבה המוסדות הרפואיים מתנהלים, וקל יותר להתמודד גם בסיטואציות אישיות. כל הידע הזה הוא כוח לתת, שלא כדאי לוותר עליו”.

חושבים ללכת בדרכה של מנלוש ולהצטרף ללימודי תואר ראשון בסיעוד (.B.S.N)? – לחצו כאן >>

ההרשמה בעיצומה