מהאקדמית למגרש: הכירו את סטודנט החודש שלנו אביב כהן


במחלום על משחק בליגת העל בארץ, הוכתר כ"מלך השערים" של הקבוצות האקדמיות בארץ ואף יצג את ישראל כנציג האקדמית באליפות לכדורגל אולמות שנערכת מדי שנתיים ברחבי העולם
March 21, 2019
אביב כהן

אביב כהן לומד כיום שנה שנייה מדעי ההתנהגות במסלול פסיכולוגיה של הספורט באקדמית. מחלום על משחק בליגת העל בארץ, הוכתר כ”מלך השערים” של הקבוצות האקדמיות בארץ ואף יצג את ישראל כנציג המכללה באליפות לכדורגל אולמות שנערכת מדי שנתיים ברחבי העולם.

אביב כהן, בן 24, החל את דרכו ככדורגלן ב”הכח רמת גן” שהייתה אז בליגה השנייה בכדורגל הישראלי. בעקבות פציעה הבין שלליגת העל לא יוכל להגיע והחליט “לשנות מסלול מחדש”. לאחר חיפוש של מסלול המשלב את הספורט שכה אהב עם לימודים אקדמיים הגיע לתוכנית הייחודית “פסיכולוגיה של הספורט” באקדמית.

המקצוע הייחודי הזה אינו נמצא בכותרות, במה מדובר?

“אכן בישראל אין הרבה מודעות לתחום הטיפולי במשחקי הכדורגל. בפועל, מדובר בקריירה הכוללת התמודדות עם לחץ עצום. נקח לדוגמה שחקן ברמה של מסי או רונלדו המוגדרים לפי ‘תג מחיר’ בעולם הכדורגל. כל פעולה שהם מבצעים יכולה להשפיע על שוויים, ממש כמו מנייה”. אם לשחקן ברמה גבוהה יש בעיות בבית, לחצים שונים, הוא זקוק לאוזן קשבת ולאדם מקצועי המכיר את האתגרים השונים של הספורט.”

אביב מוסיף – “קיימים גם אתגרים נוספים עמם מתמודדים בהמשך הדרך בספורט, במיוחד לאור הגיל הצעיר יחסית שבהם אותו אדם צריך לפרוש, או אירועים בחיים כמו פציעה שמסוגלים להשבית אותו לתקופה מסוימת. הליווי הרגשי של הספורטאים מבוצע על ידי הגורם המלווה את הקבוצה או המאמן ומסייע לו למקסם את הביצועים דווקא בתקופה של חרדה או לחץ”.

ספר לנו קצת על הדרך לנבחרת ישראל

“לאחר ששחקתי במשך תקופת בקבוצה של האקדמית והגעתי לתואר “מלך השערים” עם 23 שערים, הוצע לי לנסות ולהתקבל לנבחרת הישראלית שיוצאת לייצג את ישראל במשחקי כדורגל האולמות. מדובר באימונים לא קלים באורך כחצי שנה בבאר-שבע, ולמזלי בסיום המיון זכיתי להבחר. נסענו לאליפות העולם במימון אס”א (איגוד ספורט אקדמי). בפעם הקודמת הוא התקיים בריו ברזיל, הפעם בקזחסטן”.

איך ההשתתפות במשחק השפיעה על הדרך בה אתה תופש היום את תחום פסיכולוגיית הספורט?

“כאשר החלו המשחקים בתחרות הבינלאומית מצאתי את עצמי עובר בפעם הראשונה מעמדה של מוביל בקבוצה לשחקן בסדר עדיפות נמוך”. ואביב מתוודה – “אני זוכר את ההתמודדות עם התחושה הזו, האתגר של להיות על הספסל לאחר זמן רב שבו אני מוביל, הדקות נוקפות ואני מבין שלא אצטרף למשחק באחד החילופים. כל זאת כאשר כל החברים משחקים ואני לא יכול להשפיע במאומה על תוצאות המשחק. במשחק השני קיבלתי את הצ’אנס הראשון לשחק – ומשם המשכתי לכל המשחקים באליפות העולם”.

ואביב מדגיש – “מתוך ההכרות בשטח, בזמן המשחקים, עם התחושות שעובר שחקן בכל שלב, הלחץ להצליח, התחושה על הספסל אני רואה איך בעתיד אוכל לעזור לשחקנים אחרים כפסיכולוג ספורט המלווה קבוצה”.

איך אתה רואה את תפקיד הספורט באקדמית בעתיד?

“היום אנחנו מנסים לעשות שינוי חשוב באקדמית במגמה שמובילים יונתן (יו”ר אגודת הסטודנטים) ואחרים בעידוד ספורטאים להירשם למסלולי האקדמית תל-אביב-יפו ולצבור נקודות זכות אקדמיות בהשתתפות באימונים ובמשחקי ליגת אס”א, בדומה למוסדות לימודים אחרים בישראל”, אביב מוסיף – “אנו רואים זאת כאינטרס משותף של המכללה והסטודנטים להוביל לייצוג שלנו בתחרויות בעולם גם בתחום זה. התג שאנו נושאים ובו מופיע באנגלית שם האקדמית לפני כל משחק ובאירועים הבינלאומיים מצדיק השקעה בתחום. לדעתי עם השנים יהיו יותר ספורטאים במכללה ואם נשכיל לחרוט על דגלנו את תחום הספורט במכללה נפתח לקהלים נוספים בתחום”.

אילו כלים אתה מרגיש שקיבלת באקדמית?

“השילוב המרתק של התואר הכולל סמסטרים שלמים של הכרות עם ידע תיאורטי בפסיכולוגיה ורק אז לימוד ההשלכות לעולם הספורט מוסיפים הרבה. התחום שעדיין אינו מפותח בארץ מבוסס על הרבה מחקרים וספרות אקדמית מעבר לים.

אילו המלצות תתן למי ששוקל ללמוד את מסלול פסיכולוגיית ספורט?

“היו נעולים על המטרה ואל תתנו לשום דבר לעצור אתכם. הדרך לתעודה עוברת בלימוד של תואר ראשון ושני בתחום, וכמות המידע שלומדים עצומה. אך בסוף הדרך ממתין מקצוע שנמצא היום עוד בחיתוליו ונדרש בישראל ובעולם. לכל מי שאוהב ספורט ולא מוכן לוותר על העתיד האקדמי זה הנתיב הטוב ביותר.

ההרשמה בעיצומה