איש סגל החודש: ד”ר גיא טוביאס מבית הספר למדעי הסיעוד

ד”ר גיא טוביאס (נשוי+ 4, ממשמר דוד) מלווה את האקדמית מזה ארבע שנים כחבר סגל בבית הספר למדעי הסיעוד ומרצה בקורסים שונים: אנטומיה, פיזיולוגיה, פתולוגיה ובריאות הציבור. הוא בעל תואר ראשון ברפואה. את התואר השני עשה בבריאות הציבור ורפואת הקהילה. בעל תואר דוקטור ברפואת שיניים, מומחה ברפואה ציבורית ולקראת סיום דוקטורט בבריאות הציבור. השנה החל גיא ללמד את הקורס ההתנסותי היחיד מסוגו בארץ (“ויתכן שגם בעולם”, כפי שהוא מתאר) – יזמות רפואית בסיעוד.
גיא, איך עלה הרעיון לקורס החדש?
“כאשר סיימתי את הלימודים, אי שם בשנת 2007, ניסיתי להגדיר לעצמי במה ארצה לעסוק חמש שנים לאחר מכן. רציתי להמשיך ללמוד ולעסוק בהתמחות מעניינת ומשמעותית, אכן הגעתי לשם כשבחרתי להתמחות ברפואה ציבורית. השאיפה השנייה הייתה להקים קליניקה. הקליניקה לרפואת השיניים הוקמה ועדיין קיימת. המטרה השלישית הייתה לחוות את העולם המסחרי-עסקי-יזמי. במסגרת הדוקטורט פיתחתי אפליקציה מבוססת מובייל לאבחון מחלות בחלל הפה תוך שימוש במצלמה במכשיר הטלפון, האפליקציה לא רק מאבחנת אלא גם יודעת להציע טיפול מתאים ולעקוב אחר התקדמות תהליך הריפוי, נוכחתי לדעת כי אין הרבה רופאים העוסקים גם ביזמות טכנולוגית ורציתי לעשות משהו שייתן מענה לאנשי מקצועות הבריאות שיש להם רעיון ולא יודעים כיצד לקדם אותו למציאות”.
גיא ממשיך ומסביר – “יצרנו את הקורס מתוך ההבנה שבני אדם, בכל עיסוק שהוא, מסתכלים סביבם ומזהים לפחות בדבר אחד שמתסכל אותם. דבר מה שהיו רוצים לשפר. יזמות נולדת מתוך אותו התסכול. כך נבנה קורס “יזמות רפואית” באקדמית שמיועד בשלב הזה לאחיות במסלול השלמת תואר ראשון הסיעוד. לצד לימודי הרפואה והביולוגיה אנו מעניקים לסטודנטים את הידע באמצעותו אפשר להפוך רעיון למציאות תוך הכרות עם השלבים השונים שעובר היזם הטכנולוגי”.
ההכרות מתבצעת באופן תאורטי או מעשי?
“הקורס הזה, מעצם היותו חוויתי, כולל את השילוב בין התאוריה למעשה. אנחנו מלמדים כיצד לקחת את הרעיון הבוסרי ולעבור שלב אחר שלב. הסטודנטים לומדים לבנות תוכנית עיסקית ומקבלים טעימה מתחומים שונים שקשורים לעולם היזמות”.
“אנו לא נשארים ברמת התיאוריה. הקורס הזה הוא התנסותי לא רק לסטודנטים אלא גם למרצים”, הוא מחייך ומסביר: “הסילבוס הראשוני היה בנוי מתוכנית לימודים מסוימת שהשתנתה תוך כדי התקדמות הקורס. בבסיס הקורס, יצירת קבוצות עבודה קטנות שכל אחת מהן מקימה סטרטאפ משלה. שילבנו ביקור במרכז פרס לחדשנות, נפגשנו עם אנשים מהתעשייה ואפילו למדנו כיצד לגייס כספים מגופים שונים בתמיכת המדינה”. בסוף הקורס הסטודנטים מגישים מטלה שהיא מצגת למשקיע פוטנציאלי בהתאם לעקרונות ולמודלים שנלמדו בקורס.
תוכנית מיוחדת למגזר החרדי – בהפרדה
לצד הקורס ההתנסותי “יזמות ברפואה” ד”ר גיא טוביאס משמש כראש תחום לימודי סיעוד בתוכנית מבח”ר לגברים חרדים באקדמית. “התוכנית נועדה לאפשר לגברים חרדים להשתלב בתחום הסיעוד במסגרת לימודים עם התאמות לגברים חרדים. הלימודים מתקיימים בבני ברק בהפרדה כמובן על ידי מרצים גברים בלבד”.
גיא משתף – “אחד הדברים המיוחדים בקורסים במסגרת מבח”ר היה הקשר שנוצר עם הסטודנטים. אני מגיע מעולם חילוני ונדהמתי מרמת המחויבות שלהם ללימודים כשראיתי את הסטודנטים הלומדים אחר הצהריים, מסיימים את השיעור בעשר בלילה וכאשר המרצה הולך לביתו הם ממשיכים ולומדים” הוא מסביר – “נושאים שנראים טריוויאליים כמו קריאה באנגלית או שימוש במחשב מהווים אתגר נוסף. באמצעות עבודה קשה הם צולחים אותו. היום האקדמית גאה להיות מוסד שבו בקרב תלמידי מבח”ר יש 100% הצלחה במבחני הרישוי לסיעוד. כאשר אני נזכר כי בנוסף ללימודים, בכל יום הסטודנטים הללו חוזרים הביתה למשפחה, קמים בבוקר לתפילה ולעבודה, הנתונים הללו ראויים להערכה שבעתיים”.
איזה מסר היית רוצה להעביר לסטודנטים שלך?
“אנו כמרצים לומדים מכם לא פחות ממה שאתם לומדים מאתנו. יש משהו בשיח בגובה העיניים באקדמית שלא פגשתי במוסדות אקדמיים אחרים”.
יש לך זמן פה ושם לתחביבים?
“דווקא כן. אני נגר חובב. יצרתי סדנה בבית ובה אני בונה כסאות, ספסלים וארונות. למעשה חלק גדול מהריהוט שלי בבית נבנה על ידי”.
ספר אחרון שקראת ונגע בך?
“ספרו של גרוסמן “שתהיי לי הסכין”. חלופת מכתבים בין גבר אישה לצד החיים עצמם”.