אשת סגל החודש: ד”ר ציפי שפרלינג מבית הספר לניהול וכלכלה

אשת סגל החודש שלנו היא ד"ר ציפי שפרלינג ששוחחה איתנו על הקשר בין האספקטים הרגשיים להחלטות אסטרטגיות בחברה
August 4, 2019
תלת מימד
ד”ר ציפי שפרלינג, אשת סגל החודש שלנו, מעבירה היום אצלנו באקדמית ארבעה קורסים התנסותיים: שני קורסי “אסטרטגיה עסקית” במסגרת התואר השני במנהל עסקים, “מבוא לאסטרטגיה” במסגרת התואר השני בייעוץ ופיתוח ארגוני ו”יסודות האסטרטגיה” במסגרת התואר הראשון במערכות מידע. הסתקרנו לשמוע על ההיבט המעשי של הקורסים הללו 
 
photo.jpg
 
“אסטרטגיה עסקית היא אחת הדיסציפלינות המתאימות ביותר לקורסים התנסותיים. המודל ההתנסותי ‘תפור’ על התחום בו נדרשת חשיבה קונספטואלית ופרקטית כאחד”, והיא מוסיפה– “ככל שאפשר לקרב את הסטודנט לפן הפרקטי של החשיבה האסטרטגית, הלמידה הופכת ליותר משמעותית, קלה יחסית להפנמה והיא מאפשרת שינוי תפיסתי ויישומי”.
ספרי לי בבקשה קצת על החיבור בין הפרקטיקה לתאוריה בקורסים 
“במהלך הקורסים יצרנו חיבורים הדוקים בין החשיבה התאורטית, הקונספטואלית, למתרחש בשטח. כל סטודנט עבד כחלק מצוות על פרויקט ניתוח ותכנון אסטרטגי של חברות, חלקן מהמובילות במשק ואחרות בשלבים של התהוות. הצוותים בחרו חברות כך שבפועל יצא שברוב במקרים הייתה למי מחברי הצוות מעורבות בחברה, כעובדים, כמייסדים או כבני משפחה של בכירים בחברה”.
a923cad4-427d-48d2-bb8b-df689f713110.JPG

הסטודנטים במרכז פרס לשלום ולחדשנות

איזה תהליך הסטודנטים עברו עם החברות? 

“הצוותים נתבקשו לנתח צומת אסטרטגי בחברה, מקום בו יש לקבל החלטה על שינוי עתידי. הצוותים נחשפו למכלול השיקולים העומדים בפני מקבלי ההחלטות כולל ההשלכות העתידיות על החברה. המטרה הייתה לגבש ניתוח אסטרטגי נותן ערך ולהניחו על שולחנו של מקבל ההחלטות האסטרטגיות בחברה – בדרך כלל המנכ”ל או מנהל היחידה שאותה מנסים להניע”.

ציפי מרחיבה: “במסגרת הלמידה פגשנו את החברות שלטובתן נעשו הניתוחים האסטרטגיים. למשל, ביקר אצלנו בכיתה מנהל פיתוח וחדשנות של שטראוס, ואנו ביקרנו במרכז פרס לשלום ולחדשנות. המפגשים עם המנכ”לים כולל הצגת הניתוח של הצוותים בפניהם אפשר חוויית למידה משמעותית כולל משוב של המנכלים על עבודת הצוותים, הצגת הצומת מנקודת הראות של המנכל לפני ואחרי הניתוח של הסטודנטים וכמובן חשיפה כללית אל דילמות אסטרטגיות נוספות שהמנכל היציג. חשוב לציין שהמודלים בהם השתמשו הצוותים לנתח את הצומת הם מודלים עדכניים ומבחינה זו המנכלים למדו ביחד עם הצוות. בסך הכל התבצעו כחמישים פרויקטים שונים במקביל”.

66087540-6aeb-4026-a4e8-51011fc5faa2.JPG

הסטודנטים במרכז פרס לשלום ולחדשנות

איך החברות קיבלו את העובדה שהסטודנטים ‘מתערבים’ בהחלטות אסטרטגיות? 

“הייתה המון פתיחות. אנשי החברה הופתעו מעומק התוצאות, הנתונים וההמלצות שהוצגו בפניהם. חתרנו להציג בפניהם את התוצאות וההמלצות אצלנו בכיתה או אצלם. זכינו לראות את התגובה ולקבל פידבק חי בזמן אמת על העבודה שביצע הצוות. הסטודנטים הופתעו לגלות שאפשר באמצעות נתונים, מתודולוגיה וניתוח בכלים מעודכנים מבית יוצר אקדמי להשפיע על חשיבת בכירים ועל המוטיבציה והיכולת לבצע שינויים בשטח. גם חברות גדולות ומקובעות יחסית מרוויחות מלמידה שכזו ונפתחות לשינויים”.

אילו פידבקים קבלתם מהחברות? 
“הרבה מהם ציינו שהנתונים מאירי עיניים. המנהלים מגיעים לעיתים לעולם העבודה עם הידע האקדמי “הישן”, מתודולוגיות שנלמדו בעבר ומודלים לא ישימים לקצב השינויים בעולם העסקי. אנו הגענו עם משהו חדש, תיאוריות מעודכנות שמאפשרות שינוי אמיתי במציאות המשתנית בקצבים חדשים”.
בפן האישי, מה האתגרים שאת עוסקת בהם היום? 
“החיים המקצועיים מועשרים ביישום פרקטי של תחום החשיבה והמחקר שלי – אני מייעצת לחברות שמתמודדות עם דילמות של הובלה אסטרטגית. הדגש שלי הוא על העצמת המנועים העסקיים במנועים דינמיים- התנהגותיים. אני מאד מאמינה בשילוב של ממצאים טכניים – אנאליטיים עם עבודה חווייתית ורגשית. אנחנו חושפים את המקומות שבהם יש קישורים (לעיתים חוסמים) בין חוויות רגשיות ואישיות לבין מה שאומרים המספרים והאקסלים, המקומות האלה מרתקים אותי ועליהם אני שמה את הדגש. הרבה מזה אני מוצאת באינטנסיביות בחברות בבעלות משפחתית”. 
c8db4c9d-58ae-4d37-9121-ffc6fe84d1d1.JPG

הסטודנטים במרכז פרס לשלום ולחדשנות

כשנכנסים לחברה משפחתית ומנסים לחולל שינוי, הם פתוחים לכך? 

“כל שינוי מלווה בתחושה מסוימת של ‘אובדן’. כאשר אנו מודעים לסיכון הזה, לתחושה הזו ועובדים על שינוי ברמה האישית, ניתן לחולל את השינוי גם ברמה המערכתית. אנחנו יודעים שאנשים מתנגדים לשינויים לא בגלל מספרים או נתונים שראו, אלא בשל ה’אובדנים’ הרגשיים האישיים שהשינוי יביא עימו. מרתק לשלב את האספקטים הפסיכולוגיים עם כלים אנליטיים ולהשתמש בעוצמה הזו של הכוח הרגשי על מנת להוביל את החברה להצלחה”.

a12ad473-ff50-431a-9568-30ddbb0de017.JPG

סמנכ”ל החדשנות בשטראוס, דגן אשל, מתארח בקורס התנסותי

 

 

ההרשמה בעיצומה