מדריך לשוכרי דירה – איך לבחור ועל מה לא להתפשר?

שוכרים דירה בפעם הראשונה?! מזל טוב! רגע לפני שאתם חותמים על חוזה הנה כמה דברים שחשוב לשים אליהם לב:
October 11, 2021
שוכרים דירה בפעם הראשונה?! מזל טוב! רגע לפני שאתם חותמים על חוזה הנה כמה דברים שחשוב לשים אליהם לב:

בשלב המודעות: 

רגע אחרי שהחלטתם לשכור דירה (לבד או עם שותפים) אתם מתחילים את השלב המופלא של מעבר על מודעות דירות. בין אם בחרתם להסתכל באתרי נדל”ן או קבוצות פייסבוק, בשלב מסוים רוב המודעות יראו לכם אותו דבר, אבל אל תתבלבלו, יש לפחות 3 דברים שחשוב שתזכרו בשלב הזה:

מינוח בעייתי ברמת המודעה:

“הדירה זקוקה לאהבה?” בדירה “אווירה חמימה ואינטימית”? לדירה יש “אופי”? “האזור בתהליכי פיתוח”? כל אלו משפטים וביטויים שצריכים להקפיץ לכם דגלים אדומים. “דירה שזקוקה לאהבה” בדרך כלל תהיה במצב שדורש התערבות – החל בצביעה וניקוי יסודי וכלה בשיפוץ מהותי – שלא בטוח שבעל.ת הנכס מתכוונים לבצע. “אווירה חמימה ואינטימית” מרמז שהדירה סופר קטנה. ואזור בתהליכי פיתוח לפעמים אומר שיש תמ”א או עובדות רכבת קלה באזור אבל גם יכול לתת רמז לכך שהאזור פחות נעים להסתובבות לילית ושעדיף לא להחנות את הרכב בחנייה ברחוב.

(צילום מתוך עמוד הפייסבוק "דירות בישראל שמדכאות אותי")
(צילום מתוך עמוד הפייסבוק “דירות בישראל שמדכאות אותי”)

אל תתלהבו מהתמונות במודעה:

לבעל.ת הנכס יש אינטרס ברור, להשכיר אותו! הרבה פעמים התמונות יהיו מזוויות סופר מחמיאות או עם ריהוט ששייך לדיירים אבל לא נשאר בדירה. בדקו את המודעה היטב להבין מה נשאר בדירה ואל תתחייבו לשום דבר לפני שהלכתם לראות את הדירה (ועדיף יותר מפעם אחת, גם ביום וגם בלילה.)

תבינו מי מפרסם המודעה: 

במיוחד כשזה מגיע לפרסום בקבוצות פייסבוק נסו להבין אם המפרסם הוא בעל.ת הנכס או הדייר.ת הנוכחיים. אם זה המקרה השני, אל תתביישו ונסו להבין הם האם הם עוזבים לפני תום החוזה (ואם כן למה) ומה הייתה חווית המגורים שלהם בדירה ובאזור.
שיחה מקדימה שכזאת תגלה לכם הרבה מהדברים ששום סיור בדירה לא יגלה לכם: היחסים עם בעלי הנכס, הסביבה, השכנים שעושים קריוקי כל שישי בחמש בערב, הועד השכונתי שעושה יום מים פעם בחודש ולפעמים אפילו דברים סודיים כמו שכדי שיהיו מים חמים במטבח צריך לכבות את המזגן : )

שלב הסיור בדירה: 

אחרי עשרות מודעות ובירורים בחרתם לראות דירות לראות? מעולה! מעבר לזה שתשדלו לא ללכת לבד אלא עם עוד חבר.ה או קרוב.ת משפחה שכבר מנוסים בתהליך יש עוד כמה דברים שממש חשוב שתעשו:

סיבוב בשכונה:

הסתובבו בשכונה ובאזור של הדירה, רשמו לעצמכם מה יש באזור ויותר חשוב מכך מה אין. אם אתם חסרי רכב למשל, סביר להניח שמכולת שכונתית חשובה לכם. אם אתם חובבי הליכות לילות תרצו לראות שיש באזור תאורת לילה. מעבר לזה נסו להגיע לאזור פעם בתחילת היום ופעם בסופו כדי להבין את האווירה והאם היא מתאימה לכם. אל תסמכו רק על המלצות של חברים או מכרים לגבי האזור.

הכינו רשימה:

הכינו רשימה של דברים שחשובים לכם, דברים שתרצו לבדוק ודברים שתרצו לברר. הכניסו לרשימה דברים כמו חוזק הזרם מים באמבטיה ובברזים, הורדת מים תקינה באסלה, נוכחות של סורגים, בחינה של שעוני החשמל והמים, תקינות דלתות וחלונות ונעילה שלהם, תקינות הדלתות של הארונות, מפסקי תאורה תקינים, דוד שמש/חשמלי, תקינות פעמון הכניסה וכמובן תקינות הרהיטים שמגיעים עם הדירה.

טיפ מקצועי במיוחד: אם רואים כמה דירות ברצף מומלץ לצלם את הדירה מכמה זוויות, לצלם את הרהיטים ואת מצבם ואפילו לכתוב לעצמכם רושם ראשוני מהדירה והבניין (כמו “הכניסה עם ריח רע”, “גינה מטופחת וגדולה” ולא רק שהדירה יפה).

שימו לב לקירות:

האם הדירה מתאימה לצרכים שלכם? האם היא מרווחת מספיק, האם יש מטבח נוח במידה ואתם בעניין של בישול. אל תשכחו להסתכל על הקירות, הם יכולים לספר לכם הרבה: נזילות מים (כמו בועות וקילופים בקיר), סדקים, צבע ושפשופים – הכול ייתן לכם רמז למצב התחזוקה של הדירה.

(אגב, ככה נראית נזילה בקיר... )

(אגב, ככה נראית נזילה בקיר… )

שלב החוזה: 

בחרתם את הדירה שהכי אהבתם, הלכתם לראותה פעם או פעמיים (עדיף פעמיים), דיברת עם בעל.ת הנכס והגיע שלב חתימת החוזה. אל תשכחו שחוזה הוא התחייבות משפטית וככזה יש לקרוא אותו בקפידה ולשים לב על מה אתם חותמים.

וודאו שאתם מתקשרים עם בעל.ת הנכס (או עם גורם מוסמך מטעמם):

בעלי הנכס הם היחידים שרשאים לחתום על החוזה ולהשכיר את הנכס. במידה והם מסמיכים מישהו מטעמם לטיפול בנכס חשוב שזה יהיה מגובה וברור בחוזה. גם אם כל התקשורת הייתה מול גורם אחר. בכל מקרה הקפידו לכל הפחות פעם אחת לתקשר ישירות עם בעל.ת הנכס – כדי לנסות להבין מי האדם שמולכם ומה מידת התקשורת שהם רוצים אתכם. זכרו שבעל.ת נכס שאינם זמינים ואינם ממנים גורם מטעמם שיהיה זמין עבורכם עלול להיות בעיה בהמשך הדרך אם וכאשר יהיו בעיות נכס. גם בעלי נכס שגרים קרוב וקופצים כל יומיים לבקר ולבדוק את הנכס יכולים להוות בעיה.

ביקורים בנכס: 

מצד אחד, אתם הדיירים של הנכס וזכותכם לפרטיות. מצד שני, בעלי הנכס רשאים לבקר בנכס מעת לעת. שימו לב שהחוזה לא רק מאפשר לבקר בנכס אלא גם מגביל את הביקור ודורש תיאום מראש.

תיקונים ותקלות:

במיוחד בדירות שמגיעות עם ריהוט, ובדירות ישנות ש”צריכות אהבה” בדקו מה עמדת בעל.ת הנכס לגבי תיקונים. שימו לב לביטוי נפוץ בחוזי שיכרות בלאי כתוצאה משימוש סביר. הנוהג הוא שתיקונים הנדרשים בנכס או בריהוט שבו כתוצאה משימוש סביר, יתוקנו על ידי המשכיר (בעל.ת הנכס) ותיקונים שאינם משימוש סביר או מבלאי יתוקנו על ידי השוכר (אתם).

לשים לב בחוזה מה מוגדר כזמן סביר לדיווח על בעיה בנכס ומה הזמן התגובה שבעל.ת הנכס מחויבים לפתרון התקלה.

בזמן האמת, במיוחד כשזה נוגע לתקלות, הרבה בעלי נכס יבקשו מהדיירים להזמין טכנאי לטיפול בתקלה (במיוחד אם מדובר בפיצוץ של ברז באמצע הלילה) ולהתחשבן איתם אחרי זה. לכן נסו מראש לגבות את הנושא בחוזה ולהוסיף תת סעיף שמתייחס לתקלות דחופות. בזמן המשבר עצמו כדאי שיהיה תיעוד כתוב לסיכום עם בעל.ת הנכס.

חשוב שתבינו מה כתוב בחוזה, מה הזכויות ומה החובות שלכם. מה מותר ומה אסור וכך תמנעו מבעיות והפתעות בהמשך הדרך.

 

ואם צלחתם את כל הדרך עד לכאן נשאר לנו רק לאחל להם בהצלחה והרבה הנאה בדירה החדשה שלכם!

מעונות

מעונות הסטודנטים באקדמית
רלוונטי רק לשנה הבאה היות והתפוסה מלאה להשנה.

למידע נוסף אודות מעונות הסטודנטים >>

ההרשמה בעיצומה