שמרנים מבעבר: המסקנה המפתיעה לגבי דור ה-Y

אם הייתם במקרה גולשים לאתרי רכילות ישראליים בתחילת החודש בקלות הייתם עלולים לפספס את העובדה שאנחנו בפתיחתה של מערכה פוליטית, משבר כלכלי ומגפה עולמית. שכן טיילור מלכוב וקים אזולאי הצהירו בגלוי מול כל העוקבים שלהן שהן “שומרות נידה”. הרשת בתגובה געשה – בין אלו שבחרו לתמוך בהן ולבין אלו שבחרו להזדעזע מהצורך לשתף ועד אלו שאפילו גינו את השיתופים וטענו שאין להם מקום. כך או כך, החיבור הזה לדת, לא בהכרח מפתיע, לא את ד”ר נועה לביא, ראשת המסלול לתקשורת ומדיה בתואר ראשון במדע המדינה וסוציולוגיה, שלאחרונה סיימה מחקר בוא מצאה שהצעירים בישראל הולכים ונעשים דתיים ושמרניים יותר מאשר בעבר, בניגוד מוחלט למגמות הרווחות בעולם המערבי.
דור ה-Y הישראלי, פועל בניגוד למגמות העולמיות
המסקנה של ד”ר נועה לביא, ד”ר עמית קפלן וטל נוי, מבית הספר לממשל וחברה במכללה האקדמית תל-אביב-יפו לדור ה-Y יכולה להפתיע. אך מחקרן שעתיד להתפרסם ב-Journal of Youth Sudies, וסוקר לאחרונה באתר “הארץ”, מעלה שבניגוד לעולם, שמה המילניאלז מראים נטיות גוברות של תפיסות שוויוניות וליברליות לגבי מגדר ומשפחה, בישראל, בני ובנות דור ה-Y נוטים לתפיסות שמרניות יותר ביחס לקודמיהם (דור ה-X).
למרות שהממצאים הפוכים מן המגמה בעולם, ד”ר לביא אינו מופתעת “בעבר סקרנו את התפיסות הפוליטיות ומגמות ההצבעה של צעירים בישראל… בין שאר הממצאים שהתגלו, נמצא שבישראל הצעירים מעורבים פוליטית ומצביעים יותר מאשר צעירים במדינות אחרות…בארה”ב הירידה בהצבעות צעירים ונשים הובילו בזמנו לבחירתו של טראמפ…”
במחקר קודם של ד”ר לביא וד”ר אירית אדלר ממכון כהן לסקרי מדיניות ודעת קהל הן כבר ביססו שהצעירים והצעירות בישראל, בני ובנות דור ה-Y, הם מקום שני ברמת הדתיות הנתפסת שלהם (ביחס לאירופה). ובמחקר בנוכחי ביקשה ד”ר לביא, ביחד עם צוותה, לבדוק את התפיסות של צעירי ישראל לגבי תפקידי מגדר ומשפחה.
המחקר עולה שדור ה-Y הישראלי שמרן יותר פחות פמיניסטי ביחס לדור ה-X – כאשר המשתנה הבולט ביותר שיכול להסביר את התופעה הוא רמת הדתיות של החברה הישראלית.
ד”ר נועה לביא
כמה אתה תומך בעבודה של נשים מחוץ לבית?
במחקר נמצא שנשים משני הדורות תומכות ביציאה של נשים מחוץ לבית יותר מאשר גברים. אבל גם נמצא שיש ירידה משמעותית בתמיכה ביציאה של נשים מהבית, בקרב דור ה-Y בכללי. שאלה נוספות שקשורה באופן ישיר לנושא השמרנות היא בנוגע למידת התמיכה בהגיד “שני בני הזוג צריכים לתרום לכלכת הבית”.
“התפיסה ששני בני הזוג צריכים לתרום להכנסה קיימת בשני הדורות” מסבירה ד”ר לביא ומוסיפה “למעשה הקפיטליזם לא מאפשר דרך אחרת… אך יחד עם זאת מצאנו שדור ה-Y הישראלי סבור שרוב האחריות על העבודה הביתית צריכה להיות של האישה, הרבה יותר מאשר בדור ה-X, למרות ששני הדורות מצפים שהנשים יעבדו מחוץ לבית”.
עוד ממצא במחקר שמבציע על מידת השמרנות החזקה של בני דור ה-Y בישראל נוגע לאמונות לגבי חיים משותפים ללא נישואים: דור ה-X הסכימו יותר לאפשרות הזו בעוד שדור ה-Y פחות. “זו שמרנות ממש”, אומרת ד”ר לביא. “ראינו במחקר שגברים דווקא יותר תומכים במגורים משותפים בהשוואה לנשים בשני הדורות. כנראה שהתפיסות החברתיות לגבי נישואים כעוגן, משפיעות יותר על נשים… על גברים יש פחות סטיגמה”
לגבי כל המשתנים שנבדקו במחקר, נמצא שמה שהכי משפיע – יותר מגיל, השכלה, תעסוקה או מגדר, הוא מידת הדתיות של הנבדקים. “אחרי כמה עשורים שבהם החברה הישראלית הראתה תפיסות פוסט מודרניות לגבי תפקידים מגדריים ומשפחתיים… היום אנחנו עדים לעצירה עד קיפאון בתהליכים האלו”
למה זה קורה?
“ישראל היא מדינה שנמצאת בסכסוך אלים ומתמשך… מחקרים מראים שהקונפליקט גורר דומיננטיות של פוליטיקה אולטרה-ציונית ומיליטריסטית, המתאפיינת גם בתפיסות שמרניות לגבי זכויות של נשים…” ד”ר לביא מציעה הסבר לשמרנות הגוברות שמתגלה בקרב צעירי ישראל. “ועדיין, קיימת כאן שאלת הביצה והתרנגולת: האם הקונפליקט הפך את החברה לדתית יותר או שרמות הדתיות הופכות את הקונפליקט למרכזי יותר?”
>> רוצים לדעת עוד על התואר הדו-חוגי במדע המדינה וסוציולוגיה?